Var bloggar du bäst?

Var bloggar du bäst?

Det går att skriva mycket om hur man lockar fler läsare till en blogg och hur man kan marknadsföra sin blogg, men i grund och botten finns det bara en sak som kommer att få besökare att stanna tillräckligt länge för att läsa bloggen, och komma tillbaka till bloggen senare: intressanta och välskrivna inlägg. Det är dock lättare sagt än gjort att få ihop sådana inlägg, eftersom det kräver en perfekt blandning av inspiration och koncentration. Både det förstnämnda och det sistnämnda kan dock man få om man sitter på rätt ställe när man skriver för sin blogg.

Människor hämtar inspiration från olika saker, och beroende på vad ens blogg handlar om finner man sannolikt olika platser inspirerande. Skriver man en litteraturblogg kanske man till exempel känner sig inspirerad i ett bibliotek, skriver man en sportblogg kanske man vill blogga i en sportbar eller på en idrottsplats, och en matbloggare skriver kanske bäst i köket hemma eller på en restaurang. Andra inspireras helt enkelt av att omge sig av andra människor, och av att observera dem. Då kan det räcka med att man sätter sig på ett café för att känna hur idéerna till inlägg börjar flöda.

Det räcker dock inte med idéer för att skriva ett bra inlägg – man måste också ha koncentrationen för att kunna överföra idéerna till text. Även var man koncentrerar sig bäst varierar från person till person, och några exempel på sådant som påverkar vilken plats man skriver bäst på är om man vill ha tyst omkring sig eller inte, vilken tid på dygnet man föredrar att skriva och om man vill vara ensam eller inte.

Vissa måste känna sig avslappnade för att kunna koncentrera sig, och kanske skriver bäst i soffan precis innan de ska gå och lägga sig, eller till och med i sängen innan det är dags att släcka lampan. Andra kanske tar med sig ett anteckningsblock och en penna i badet, för att tankarna och idéerna formuleras bäst till meningar och ord när kroppen slappnar av i varmt vatten. Om så är fallet, ska man definitivt investera i en vedeldad badtunna. På det sättet kan man få det bästa av två världar, eftersom man kan slappna av i ett varmt bad, samtidigt som man kan andas friskluft, som också hjälper med koncentrationen.

Något annat som kan bidra till koncentrationen är att lyssna på musik. Det är dock högst individuellt om man hjälps av musik eller inte när det gäller att koncentrera sig, och studier visar att även i de fall då det hjälper, måste det vara en mycket specifik typ av musik för att den ska ha positiv effekt. Man ska med andra ord inte bara lyssna på den musik man gillar, utan på musik som kan spelas i bakgrunden utan att man fäster för mycket uppmärksamhet vid den. Då kan musiken stimulera koncentrationen, och göra att man skriver ett bättre blogginlägg.

jabob
jabob